
Guma pomoże odkryć w sobie Callas lub Pavarottiego
21 czerwca 2007, 08:05Jeden z największych południowokoreańskich producentów słodyczy Haitai Confectionery & Foods wprowadza na rynek gumę do żucia, która ma maksymalnie poprawić umiejętności wokalne raczącej się nią osoby.

Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.

Zdusić w zarodku
1 lutego 2010, 11:13Profesor Ina Weiner z Uniwersytetu w Tel Awiwie, zwolenniczka teorii, w ramach której za wyzwalacz schizofrenii uznaje się infekcję podczas życia płodowego, zaczęła prowadzić ze swoim zespołem eksperymenty na szczurach. Podobnie jak wielu badaczy, nie zadowalały jej rezultaty farmakoterapii, zaczęła się więc zastanawiać, czy nie lepiej byłoby zapobiegać najwcześniejszym przejawom choroby na poziomie budowy mózgu i czy jest to w ogóle możliwe (Biological Psychiatry).

Pierwszy całkowicie wegetariański McDonald
5 września 2012, 12:12Wg agencji AFP, w połowie przyszłego roku w pobliżu Złotej Świątyni w Amritsarze, która stanowi główne miejsce kultu wyznawców sikhizmu w Indiach, otworzy swoje podwoje pierwsza całkowicie wegetariańska restauracja McDonalda.

Ten, kto rzuca śmieciowe jedzenie, powinien się spodziewać objawów odstawienia, zwłaszcza w 1. tygodniu
21 września 2018, 10:30Rezygnacja ze "śmieciowego jedzenia" wywołuje podobne objawy odstawienia jak narkomanów, którzy próbują zerwać z nałogiem.

Śladem kota domowego
29 czerwca 2007, 09:30Korzeni kota domowego należy, jak się okazuje, szukać na Bliskim Wschodzie. Wskazują na to badania DNA. Zwierzęta te zostały udomowione przez pierwsze społeczności rolnicze.

Wyższy iloraz inteligencji wiąże się z lepszą sprawnością fizyczną
17 sierpnia 2015, 09:31Najnowsze duńskie badanie ujawniło związek między męską inteligencją we wczesnej dorosłości a sprawnością fizyczną w wieku średnim: im wyższy iloraz inteligencji, tym lepsze funkcjonowanie fizyczne.

Pszczoły wolą nektar z nikotyną i kofeiną
11 lutego 2010, 09:42Pszczoły wolą nektar z niewielkimi ilościami nikotyny i kofeiny od nektaru pozbawionego tych substancji – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Hajfie. Może to być osiągnięcie ewolucyjne, które miało – podobnie jak u ludzi – prowadzić pszczoły do uzależnienia – wyjaśnia profesor Ido Izhaki.

Po nitce do kłębka, czyli od piwnicy na wina do etruskich piramid
19 września 2012, 06:09Dzięki wyrzeźbionym w ścianie schodom archeolodzy zorientowali się, że to, co obecnie spełnia rolę piwnicy na wina, jest szczytową częścią etruskiej piramidy. Do odkrycia doszło w Orvieto w środkowych Włoszech.

Feralne loty po sfermentowanych owocach
5 października 2018, 15:04Policja w Gilbert w stanie Minnesota odbiera ostatnio telefony w sprawie ptaków, które wpadają na okna, samochody i wydają się zdezorientowane. Na swoim profilu na Facebooku stróże prawa poinformowali, że istnieje proste wytłumaczenie tego zjawiska: ptaki zjadają jagody, które w tym roku sfermentowały wcześniej niż zwykle przez wczesne mrozy.